Helyes blog
Hírek, érdekességek, helyesírási kérdések

Slovake.eu: e-nyelvtanulás mindenkinek

Hírek, ismertetők
2014. szeptember 26. 10:30 | KR

Szomszédos országunk nyelvét már online is tanulhatjuk; slovake.eu.

Szeptember 26-át az Európa Tanács az európai nyelvek napjává nyilvánította, amelynek apropóján egy olyan ingyenes, online szlovák nyelvet tanító oldal kerül bemutatásra, melynek magyar verziójában a Nyelvtudományi Intézet működik közre.

Vajon mennnyire tud helyettesíteni egy tanárt egy online felület?

A vélemények bizonyára eltérnek. Akiknek már van tapasztalatunk e-tanulásban, amely sikerrel zárult, azok pozitívan vélekednek. Vannak, akik pedig a hús-vér tanárokra és nyelviskolákra esküsznek. Természetesen az sem mellékes szempont, hogy mennyibe is tud kerülni egy nyelv tanulása.

A slovake.eu többek között abban tér el sok más e-nyelvtanító oldaltól, hogy az Európai Bizottság pályázatából született, és kilenc különböző partner dolgozik azon, hogy mind a tartalom, mind a kinézet a lehető legjobb legyen.

Jelenleg 11 nyelven elérhető az oldal, például magyarul is, ily módon támogatva a többnyelvű európai közösséget.

Szótárakon, nyelvtani összesítőkön, teszteken, fórumon stb. kívül vicces vagy épp aktuális tényekeket is megtudhatunk Szlovákiáról, a szlovák nyelvről és a kultúráról. Továbbá meglehetősen hasznosnak bizonyul a médiakönyvtár, amelyben témára és szintre szűrve videó- és hanganyagokat találunk. Az oldal tartalma folyamatosan bővül, a nyelvek fordításai pedig folyamatosan frissülnek.

Az oldal szerkesztői Szlovákia területén élő külföldieknek, vegyes házasságban élő partnereknek, határ menti területeken élő lakosoknak, határon túli szlovákoknak, szlovakistáknak és szlavistáknak, bevándorlóknak, diákoknak és turistáknak ajánlják az oldalt. Mi ehhez még egyet tennénk hozzá: mindenkinek, akinek van egy kis ideje és kedve szlovák nyelvet tanulni.

Bővebb információkat a slovake.eu oldalon és a slovake.eu hivatalos Facebook-oldalán találhat.

A kép forrása: slovake.eu.

Címkék: nyelvtanulás
Hozzászólások betöltése...